Goedaardige huidafwijkingen zijn kleine huidoneffenheden die zowel heel vlak op de huid kunnen liggen als kunnen uitstulpen. De meest voorkomende zijn:
- Fibromen
- Verruca seborroica
- Dermatosis papulosa nigra
- Xanthelasma
Fibromen
Fibromen zijn kleine, goedaardige, tumoren van de huid. Ze zijn vaak huidskleurig en kunnen zowel vlak op de huid liggen als uitstulpen. Als ze uitstulpen zitten ze vaak met een klein steeltje vast aan de huid, waardoor ze ook vaak steelwratjes genoemd worden.
Fibromen of steelwratjes zijn dus goedaardig, maar ze kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. Ze komen het meest voor in lichaamsplooien zoals: onder de oksels, onder de borsten en in de hals. Doordat ze meestal op deze plekken voorkomen kun je er ook best last van krijgen. Ze zijn bijvoorbeeld best vervelend in de okselplooien, als je de oksels wilt scheren.
Fibromen zijn eenvoudig te behandelen middels coagulatie. De huidtherapeut zal de fibromen één voor één aanstippen met de KTP laser. Deze laser heeft een heel precieze pen met een laserstraal van maar 1mm. Hierdoor is de behandeling heel precies en veilig. Kleine fibromen zijn hierdoor vaak al na 1 seconde weg.
Na de behandeling komt er een klein korstje op de behandelde plek. Deze valt er na een paar dagen af en dan is het eindresultaat al zichtbaar.
Verruca seborroica
Verruca serborroica, ook wel ouderdomswratten of wijsheidswratten genoemd, komen het meest voor vanaf het 40e levensjaar. De oorzaak van verruca seborroica is een versnelde celdeling van de opperhuid. Deze cellen hopen zich vervolgens lokaal op tot een wrat.
Verruca seborroica komt ontzettend veel voor. Uit een onderzoek uit Australië is voorgekomen dat bij de onderzochte 75 plussers gemiddeld 69 verruca’s zijn gevonden. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de verruca seborroica een van de meest voorkomende goedaardige huidtumoren is.
Verruca’s zijn eenvoudig te behandelen middels coagulatie. De huidtherapeut zal de wratten één voor één aanstippen met de KTP laser. Deze laser heeft een heel precieze pen met een laserstraal van maar 1mm. Hierdoor is de behandeling heel precies en veilig.
Na de behandeling komt er een klein korstje op de behandelde plek. Deze valt er na een paar dagen af en dan is het eindresultaat al zichtbaar.
Dermatosis papulosa nigra
Dermatotis papulosa nigra is de moeilijke naam voor de kleine 1-2mm grote plekjes die veel voorkomen bij mensen met een donkere huid. Misschien zegt de naam Morgan Freeman u iets? Deze bekende acteur is een goed voorbeeld van iemand met deze aandoening.
Dermatotis papulosa nigra is onschuldig en kan goed worden behandeld middels coagulatie. Hierbij zullen de plekjes een voor een worden verhit met de KTP laser. De energie van de laser zal in de huid worden omgezet in warmte. Door deze warmte zullen de plekjes verschrompelen en zal er een klein korstje op de huid vormen. Deze valt er na enkele dagen af. Het is mogelijk dat de huid onder het korstje iets lichter is dan de eigen huidskleur. Dit kleurt binnen enkele weken bij met een egaal eindresultaat als gevolg.
Xanthelasma
Xanthelasme zijn kleine, gele, verdikte verkleuringen op de onder- en boven oogleden. Het is bekend dat mensen met een verhoogd cholesterol vaker last hebben van deze aandoening, maar de verdere ontstaanswijze is onbekend. Xanthelasma kan worden behandeld middels coagulatie.
Hierbij zullen de plekjes een voor een worden verhit met de KTP laser. De energie van de laser zal in de huid worden omgezet in warmte. Door deze warmte zullen de plekjes verschrompelen en zal er een klein korstje op de huid vormen. Deze valt er na enkele dagen af.