Als huidtherapeut krijg ik vaak vragen over chemische peelings. Het woord chemisch roept vaak vragen op als ‘dat kan toch niet goed zijn voor de huid’? Echter zegt het woord chemisch weinig over de samenstelling van de peeling, maar zegt het iets over de huidreactie die ontstaat na de behandeling.
Zuren die gebruikt worden voor peelings worden in de meeste gevallen namelijk gewonnen uit natuurlijke producten. De naam fruitzuurpeeling komt natuurlijk niet zo maar ergens vandaan. Deze zuren komen vaak uit; melk, citroenen, appels, mango’s, pompoen, planten en bomen.
Ieder zuur heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Zo zorgt het ene zuur voor het verminderen van pigment, het andere voor het verfijnen van de poriën of fijne lijntjes en weer een ander zuur heeft de eigenschap om de talgproductie te verminderen (wat bij acne perfect werkt!). Peelings hebben echter ook een gemeenschappelijke functie, namelijk het oplossen van het stratum corneum; het bovenste laagje van de epidermis (opperhuid). Deze laag bestaat uit aan elkaar gekleefde dode huidcellen. Een verdikt stratum corneum kan zorgen voor een doffe huid en een vermoeide uitstraling. Door dit laagje van de huid te verwijderen gaat de huid meer stralen en krijgt de huid weer een jeugdigere uitstraling.
Bij iedere behandeling wordt er gekeken naar de huidconditie en het huidprobleem waar we mee te maken hebben. Aan de hand hiervan wordt het zuur waar we mee gaan werken gekozen. De diepte van een peeling is afhankelijk van het gekozen zuur, de Ph waarde van het zuur, de hoeveelheid vloeistof die wordt aangebracht en de druk die gebruikt wordt tijdens het aanbrengen. Meer druk betekent dieper werken en meer vloeistof betekent een intensievere behandeling.
Het woord chemisch komt dus voort uit de chemische reactie die ontstaat in de huid door het oplossen van het stratum corneum. Dit betekent echter niet dat je altijd zichtbaar gaat vervellen na een peeling. Bij de meeste fruitzuurpeelings is dit niet het geval. Kijk je echter met een microscoop naar de huid, dan zul je zien dat de huid wel degelijk aan het vervellen is. Gelukkig zie je dit met het blote oog niet. Hierdoor is een fruitzuurpeeling voor de meeste mensen een heel geschikte behandeling met weinig tot geen downtime. Bij een intensievere peeling waarbij dieper in de huid gewerkt wordt gaat de huid vaak wel vervellen. De intensiteit van het vervellen is per persoon verschillend. Dit proces komt vaak na twee dagen op gang. Tijdens het vervellen is het prettig om de huid goed te blijven hydrateren met een rijk product. Hierdoor blijft de huid soepel.
Ben je benieuwd of een peeling voor jouw huid geschikt is, of wil je weten welke zuren het beste passen bij jouw huidprobleem of huidtype? Neem dan contact op via 06 83 24 70 20 of via [email protected]. Ook is het mogelijk om online een afspraak te maken voor een vrijblijvend consult via de knop rechtsonder in dit scherm.